Реалізм в мистецтві: його характерні особливості та основні напрямки

Реалізмом називають особливий напрямок в мистецтві, мета якого – максимально правдоподібно відобразити дійсність. Цей напрямок, що зародився ще в середині XIX століття у Франції, залишається актуальним і до цього дня. Майстри з різних країн світу вибирають реалізм провідним напрямком своєї творчої діяльності.

Піджанри

Для реалізму характерна наявність безлічі піджанрів і різних напрямків, що збагачують його текстуру. Основні піджанри реалізму в живописі такі:

  1. Соціальний реалізм. Художники багатьох країн творили і продовжують творити полотна в жанрі соціального реалізму. Вони прагнуть відобразити непривабливу сторону навколишньої дійсності, породжену соціальною нерівністю. Бідність, боротьба пригноблених за свої права, соціальна ворожнеча – все це стає провідними темами полотен в жанрі соцреалізму.
  2. Гіперреалізм. Це порівняно новий напрямок, яке з’явилося вже в кінці ХХ століття. Це крайня ступінь реалізму, що має на увазі граничну точність відтворення деталей. Полотна, виконані в цьому стилі, можна порівняти з якісними фото з дуже високою роздільною здатністю. Така творчість доступна лише майстрам високого рівня.
  3. Регіоналізм. Це піджанр, який з’явився в Америці. Художники, які творять в цьому жанрі, зображують сцени сільського життя, підкреслюючи місцевий колорит.
  4. Магічний реалізм. Це химерне поєднання елементів фантазії та реальності. На таких полотнах створюється дивовижна картина світу, де звичні сцени пронизані духом таємниці і чарівництва.
  5. Фотореалізм. Даний напрямок максимально наближене до гіперреалізму. Художники, які творять в даному жанрі, відтворюють фотографії з такою точністю, що відрізнити картину від самого знімка буває дуже складно.
  6. Науковий реалізм. Головні риси даного жанру-максимально точне і деталізоване зображення наукових об’єктів. Це можуть бути анатомічні ілюстрації, ботанічні дослідження і т. д.

Прийоми в реалізмі

Створюючи полотна в жанрі реалізму, майстри вдаються до різних художніх прийомів, характерним для даного напрямку. Серед них можна виділити наступні методи:

  1. Ретельне спостереження за об’єктом, який стане темою роботи.
  2. Створення максимального точного детального ескізу.
  3. Використання світлотіні і затінення для додання зображенню більшої реалістичності.
  4. Застосування особливих технік накладення для створення глибини і реалістичною текстури.